18:08:0619 Nisan, 2024
Ä°stanbul 13 Hafif yağmur
15 Kasım 2022 12:41

"Enflasyon aralık ayından itibaren düşüşe geçecek"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati; "Enflasyon önümüzdeki aydan itibaren düşüş trendine girecektir" dedi.

"Enflasyon aralık ayından itibaren düşüşe geçecek"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, asgari ücret 2023 için tıpkı geçtiğimiz dönemde olduğu çalışanların lehine adımların atılacağının altını çizerken milyonların merak ettiği konular hakkındaki sorulara dikkat çeken yanıtlar verdi.

Bakan Nureddin Nebati, asgari ücret 2023, döviz kurları, enflasyon ve orta gelir grubuna yapılacak sosyal konut projesi üzerine soruları yanıtlarken, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

1. Geçtiğimiz dönem hem işçiyi hem işvereni sevindiren bir gelişme yaşandı. Asgari ücret üzerindeki vergiler kaldırıldı. Şimdi Ocak ayında da benzer düzenlemeler söz konusu olacak mı? Örneğin üreterek, istihdamını artırarak büyümeye katkı veren şirketler için ihracat yapan şirketler için asgari ücret tarafında bir düzenleme yapılacak mı? Kısacası Başkan Recep Tayyip Erdoğan "Ocak ayında daha kapsamlı düzenlemeler yapılacak" dedi. Bilgi verebilir misiniz?

Biliyorsunuz ki geçen yıl yaptığımız düzenlemeyle 1/1/2022 tarihinden itibaren asgari ücreti vergi dışı bırakmış ve asgari ücretin üzerinde kazanç elde eden çalışanların da ücretlerinin asgari ücrete isabet eden kısmını gelir ve damga vergisinden istisna etmiştik.

Böylelikle asgari ücret üzerinde herhangi bir vergi yükü kalmadı. Asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızın yıl içinde herhangi bir dönemde vergi ödemesi söz konusu değil.

Bunun yanında, yine geçtiğimiz dönemde ihracat yapan kurumların ihracattan elde ettikleri kazançlara ve sanayi sicil belgesi sahibi kurumların üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlara uygulanacak kurumlar vergisi oranını da 1 puan indirmiştik.

"ASGARİ ÜCRET 2023 İLE SABİT ÇALIŞANLAR LEHİNE ADIMLAR ATILACAK"

Bilindiği üzere yatırıma, istihdama, üretime ve ihracata halihazırda güçlü bir desteğimiz var. Bu desteğimizi tüm kurumlarımızla her alanda sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğiz.

Öte yandan nasıl ki asgari ücrete geçtiğimiz yıl yaptığımız artışlar enflasyon oranının üzerinde olduysa, nasıl ki adımlarımızı sabit ücretli çalışanlar lehine attıysak, yeni dönemde de aynı yaklaşımızı devam ettireceğiz.

2. Fed 40 yılın en yüksek faiz artırımlarını yapıyor. Dolar endeksi zirve tazeliyor. Dünyada para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, TL'de oynaklığın azaldığını emsal para birimlerine karşı daha stabil bir görüntü görüyoruz. KKM artık rüştünü ispat etti diyebilir miyiz? Bunun yanında halk merak ediyor çok kalbur üstü bir fikir KKM. Kimin fikriydi?

Küresel ekonomi, tarihin en zorlu dönemlerinden birini deneyimliyor. Dünyanın tüm ülkelerinde hayat pahalılığı özellikle ücretli çalışanlar olmak üzere toplumun tüm kesimlerini derinden etkiliyor. Dünya genelinde ortaya çıkan bu 'hayat pahalılığı' krizinin arkasında küresel tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve maliyet artışlarından kaynaklanan fiyat artışları yatıyor. Yani küresel ölçekte bir maliyet enflasyonu dalgası tüm ekonomileri etkisi altına almış durumda.

"FAİZ ARTIRIMLARI RESESYON RİSKİNİ YÜKSELTMEKTEN BAŞKA BİR İŞE YARAMIYOR"

Bu tablo karşısında, başta ABD olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankaları faiz artırımları yaparak enflasyonist baskıları azaltmaya çalışma yolunu seçti. Ancak bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki gerçekleştirilen faiz artırımları küresel resesyon riskini artırmaktan başka bir işe yaramıyor.

Öte yandan dolar tüm para birimleri karşısında değer kazanıyor. Bakıyoruz, avro-dolar paritesi, sterlin-dolar paritesi ve yen-dolar paritesi en düşük seviyelerinde seyrediyor.

Yılbaşından bu yana, dolar karşısında avro yaklaşık yüzde 13, sterlin yüzde 16 ve Japon yeni yüzde 28 değer kaybetti. Aynı dönemde gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında ortalama yüzde 14 değer kaybına uğradı.

Bu ülkelerdeki kur geçişkenliği dikkate alındığında dolar karşısında yerel para birimlerindeki değer kaybı kaynaklı enflasyondaki artış azımsanamayacak kadar yüksek.

İşte bu noktada, biz döviz kurunun enflasyon açısından önemini dikkate alarak ve makroekonomik göstergelerle bağdaşmayacak bir şekilde gerçekleşen kurdaki ani artışa çare bulmak hedefiyle yaklaşık bir yıl önce Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM) uygulamasını hayata geçirdik. KKM'yi devreye alırken, KKM'nin makroekonomik ve finansal istikrar açısından sağlayacağı faydalara yönelik hiçbir şüphemiz yoktu. Hamdolsun geride kalan süreçte ne kadar isabetli bir adım attığımızı hep birlikte gördük.

"DÖVİZ KURLARINDAKİ OYNAKLIĞI BÜYÜK ORANDA BERTARAF ETTİK"

KKM'nin katkısıyla, küresel zorlukların artmış olduğu bu konjonktürde Türk lirasının istikrarlı bir görünüm sergilediğini kimse yadsıyamaz. Fiyatlama davranışları açısından kritik önemi haiz olan kur oynaklıklarını büyük oranda bertaraf ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim.

"YIL BAŞINDAN BU YANA TL REEL OLARAK DEĞER KAZANDI"

Yılbaşına göre değerlendirdiğimizde, küresel çapta tarihi en güçlü dönemlerinden birisini yaşayan dolar kurundaki artış, ülkemizde 10 ayda gerçekleşen kümülatif enflasyonun altında kalmıştır. Yani Türk lirası yılbaşından bu yana reel olarak değer kazanmıştır.

Bunu da küresel zorlukların arttığı çetin bir dönemde gerçekleştirdik. Ayrıca, tüm eleştirilere rağmen ülkemizde çarkların aksamadan dönmesi için faizlerin indirildiği bir dönemde bu performans gerçekleşmiştir. KKM'nin katkısı olmadan bunu başarmak ne kadar mümkün olabilirdi?

"KKM ADIMI CUMHURBAŞKANIMIZIN ORTAYA KOYDUĞU PERSPEKTİF SAYESİNDE ATILDI"

Bu nedenle, 20 Aralık 2021 günü Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesabı gibi yenilikçi bir enstrümanı kamuoyu ile paylaşarak bize bu imkânı sunan Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha şükranlarımı arz etmek istiyorum.

Bununla birlikte, tüm dünyanın büyük bir ilgiyle yakından takip ettiği Türkiye Ekonomi Modelimizi de Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon ve perspektif sayesinde kararlılıkla yürütmenin gururunu yaşadığımın da altını çizmek istiyorum.