04:44:4102 Temmuz, 2025
İstanbul 28 Açık
21 Mart 2022 01:14

Şeker stokçuları fahiş fiyat oluşturmak için çalışıyor!

Gazeteci Erem Şentürk Şeker stokçularına dikkat çekti. Stokçuların şeker fiyatlarının yükselmesi için nasıl bir oyun kurduklarını deşifre etti.

Şeker stokçuları fahiş fiyat oluşturmak için çalışıyor!

Gazeteci Eren Şentürk Şeker stokçularına dikkat çekti

 

 

“Şekerde dikkat çeken agresif hareketler başladı.

Peşinen yazalım.

Piyasada rakamlar bir şeker oyununu işaret ediyor.

8-9-10 Mart 202 tarihlerinde şekere agresif zamlar gelmeye başladı. 450 bandındaki 50 Kg Toz şeker şu an 630-670 arasında satılmaya başlandı. Ocak ayında, 2022 Haziran ayına kadar zam gelmeyeceği açıklanmıştı ve şeker fiyatları RFG yani "Raf Fiyat Garanti" sistemine alınmıştı.

Geçen hafta Fiyat İstikrar Komitesi toplandı ve yeni gelişen şartlarda %20 zam yapıldı Bu yıl tek zam bu. Buna rağmen şeker 2 günde 670 TL'ye kadar yükseldi ve yükselmeye devam ediyor. Toptancılar ihtimal zamları "malı yerine koyma" açıklamasıyla şimdiden 2023 yılını fiyatlıyorlar

Türk Şeker 15 Fabrikada şeker üretimi yapıyor. Şekere sadece %20 zam yaptı. Ancak geri kalan 6'sı kooperatif, 12'si şirket olan diğer 18 özel sektör şeker fabrikası bu %20 bin üzerine zamlar yapmaya devam ediyor.

Zincir Marketler bu şekere zam yapma oyunun dışındalar. Çünkü olan RFG ile ne alıp ne satacakları belli. Sistemin dışına çıkamıyorlar. Ancak diğer 18 fabrika, toptancılar ve bakkallar şekeri zıplatıyorlar şu anda.

Üretim maliyeti belli. Hazine Maliye Bakanlığında bu veri var. Rekabet Kurulunda var. Asıl sorumlu Ticaret Bakanlığında var. Ticaret Genel Müdürlüğünde yetki var. Acilen müdahale edilmeli. Piyasa kendi kafasına göre zam yapıyor, zam yapmanın ötesinde mal satmıyor.

Özel sektör eliyle kriz çıkarılıyor şu anda. Artış tamamen spekülatif. Bu ahlaksız fırsatçılık artık ihanet seviyesine ulaştı. Alan firmalar belli, kimin ne sattığı satmadığı belli. Kesin, keskin ve acil müdahale gerekiyor. Devlet bunları 1 günde hallaç pamuğu gibi atması lazım. 

Toptancılar, aracılar ve özel sektör şeker krizi çıkarıyor. Raftaki fiyatlara sahip çıkılması lazım. Yazılımla dijital ortamda akaryakıt sisteminde olduğu gibi fiyatlar ve satışlar denetlenmeli. Giriş çıkışlar arasındaki agresif farklarda alarm sistemleri olmalı.