08:22:0127 Nisan, 2024
Ä°stanbul 18 Açık
04 Ağustos 2022 11:29

"Yanan ormanlar turizme açılacak yorumları doğru değil"

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, yanan ormanların sonradan turizme açılması konusunun doğru olmadığını ve hiçbir şekilde tarım dahil farklı bir amaçla kullanılamayacağını belirtti.

"Yanan ormanlar turizme açılacak yorumları doğru değil"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu.

Bakan Kirişci'ye, "Tahıl sevkiyatı anlaşması piyasalara nasıl yansıyacak? Orman yangınlarıyla mücadelede ne tür tedbirler alındı? Tarımsal üretimde nasıl bir strateji izleniyor?" soruları yöneltildi.

Kirişci, kendisine yöneltilen "Yanan orman alanlarının imar alanlarına açılacağı iddiaları çokça gündeme getiriliyor. Bu alanlardan ne gibi çalışmalar yapıldığını öğrenebilir miyiz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"YANAN ALANLARDA TARIM DAHİ HİÇ BİR ŞEY YAPILAMAZ"

"Kanunlara göre tarım da dahil bu alanların başka amaçlar için kullanılması mümkün değil. Anayasada açık kanun var. Alanlar kendi haline bırakıldığında oranın yeniden hayat bulduğunu görüyorsunuz. Eğer alanların böyle bir vasfı kalmadıysa fidan dikiyoruz. 'Orman yangını sonrası turizme açıldı' şeklinde bir yorum kesinlikle doğru değildir."

Anayasa'nın 169'uncu maddesi açık

Bakan Kirişci, Anayasa'nın 169'uncu maddesinin A bendinde geçen "Ormanların korunması ve Geliştirilmesi"ne vurgu yaptı.

"YANAN ORMANLARIN YERİNE SADECE YENİ ORMAN YETİŞTİRİLİR"

Anayasa'da yer alan 169'uncu "Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi" maddesi şöyle:

"Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.

"BU ORMANLAR ZAMANAŞIMI İLE MÜLK EDİNİLEMEZ"

Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.

"HİÇBİR FAALİYET VE EYLEME MÜSAADE EDİLMEZ"

Ormanlara zarar verebilecek hiç bir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.

"ORMAN SINIRLARINDA DARALTMA YAPILMAZ"

Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiç bir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler ile 31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler, şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler dışında, orman sınırlarında daraltma yapılamaz."

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin verdiği cevaplarda öne çıkanlar:

(Yangın söndürme uçağı) Soçi'de yarın Rusya'dan uçak alma konusunu belli bir aşamaya getireceğiz.

Kış aylarına girerken meyve sebze fiyatlarındaki artışı önlemek adına sera üretim alanlarımızı artırmak istiyoruz.

Un, yağ, şeker gibi stratejik ürünlerle ilgili bir planlama yapacağız. İhtiyacımız olan ürünlerde kendi kendimize yeterliliğimizi sürdüreceğiz.

Et ve Süt Kurumu olarak kuzu eti fiyatıyla ilgili yüzde 25'lik bir indirim yapacağız.

Büyükşehirlerde kırsala dönmek isteyen insanlarımız var, bu sebeple küçük aile işletmeciliğini teşvik ediyoruz. Böylece kırsala dönüşün hızlanacağını düşünüyoruz.

Orman yangınlarında dünyada 'bırakın yansın' deniyor biz ağaca hassas bir milletiz biz bırakın havadan yansın diyemiyoruz. Havadan müdahale diyorlar ancak bizde kara müdahalesi önemlidir. Peki bunlara ne yaptık, 3 uçağın sayısını 20 ye çıkardık. 39 helikopter sayısını 55'de çıkardık. Bunlar gece görev yapan helikopterler. Mesela İHA sayımızı 4'den 8'e çıkardık. 21 bin mücedele veren ekibimiz var.

2022 yılının 7 ayında 1.100 civarında yangın oldu. Zihinde kalan gün sayısı uzadığı ve daha geniş alanı kapladığı için Datça, Marmaris ve Datça'daki yangın akıllarda kaldı. Yangınlar kaçınılmaz. Millet olarak bu konuda daha özenli davranmalıyız. Bu yıl valılıklarımız aracılığıyla bu alanlara yasaklar getirildi. Yangınlar olmaya devam edecektir. Orman yangınları kaçınılmaz. Süratle buralarda doğal yenileme alanlarına terkediyoruz ya da fidan ekiyoruz.

Şu anda hem kiralık hem de sahibi olduğumuz uçaklar var. THK'nın uçakları tartışıldı. Eğer bu uçaklar yenilenebiliyorsa alalım dedik. İkisi yenilendi aldık kullanıyoruz. Diğerleri de yenileniyor, bekliyoruz. Satınalma ile ilgili de ertesi gün size teslimat yapılamıyor. Alacaklarımız var. 2030 yılına takvimlendirdiler. Aslı olan kara gücümüzdür. Şu andaki filomuz kendimize yetecek durumda. Azerbeycan gibi ülkelerden uluslararası dayanışma yaptığımız destekler de alıyoruz.