01:10:2024 Nisan, 2024
Ä°stanbul 22 Kapalı
25 Ocak 2021 11:21

Türkiye ve Yunanistan 5 yıl sonra tekrar masada

Türkiye, Yunanistan ile 2002-2016 arasında gerçekleştirilen ve sonuçsuz kalan istikşafi görüşmelerin 61. turu için yeniden masada. Ancak görüşmelerin gündemine ilişkin taraflar arasındaki fikir ayrılığı sürüyor.

Türkiye ve Yunanistan 5 yıl sonra tekrar masada

Türkiye ve Yunanistan 5 yıl sonra tekrar masada buluşuyor. Yunanistan ile istikşafi görüşmelerin 61. turu bugün İstanbul'da yapılacak. Görüşmelerde gündem Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunlar olacak.

Türkiye 61. tur istikşafi görüşmelerinde Yunanistan ile olan bütün sorunların ele alınmasını istiyor.

Kıbrıs ve adaların statüsü de Ankara'nın görüşülmesini istediği konulardan. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmelerle ilgili "60 turda ne görüştüysek 61. toplantıda da aynı konuları görüşeceğiz" demişti.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman'a göre görüşmelerde önemli bir kısmı Kıbrıs oluşturacak:

"Kıbrıs adasındaki sorun ve Türkiye’nin Kıbrıs adasıyla hem Türk hem de Rum tarafıyla ilişkileri Türkiye’nin Doğu Akdeniz siyasetinin kalbinde yer alır. Türkiye açısından Kıbrıs adası sorunu çözülmeden Doğu Akdeniz’deki hiçbir sorun çözülemez. Ön şart gibi karşımızdadır."

Yunanistan uluslararası hukuku hiçe sayarak adaları silahlandırıyor

Atina, adaların silahsızlandırılması statüsünü 1923 Lozan ve 1947 Paris antlaşmalarına rağmen yıllardır ihlal ediyor. Hatta bu ihlalinin müzakere edilemez bir konu olduğunu savunuyor. 

Atina sadece kara suları konusunu görüşmek istiyor

İkili veya çok taraflı antlaşmalardan doğan sorumluluklarını yerine getirmeyen Yunanistan, Ankara’nın ön koşulsuz diyalog çağrısını da duymazdan geliyor.  5 yıl aradan sonra başlayan istikşafi görüşmelerde Yunanistan ön koşul konusunda ısrarlı. Atina yönetimi sadece kara suları meselesinin masada olmasını istiyor.

Çavuşoğlu: Bu faydalı bir yaklaşım değil

Atina’nın bu tutumuna Ankara tepkili

Bakan Çavuşoğlu, "Yunanistan hangi sebep ile 'sadece deniz yetki konularını ya da Doğu Akdeniz ile ilgili meseleleri burada görüşeceğiz' dediğini bilmiyorum ama bu faydalı bir yaklaşım değil." ifadelerini kullanmıştı. "Gündem sadece kara suları" diyen Atina, Ege’nin özgün yapısını hiçe sayıyor ve adaların tam deniz yetki alanına sahip olduğunu iddia ediyor.

Türkiye'nin lehine kararlar var

Ancak Prof. Dr. Muhittin Ataman, uluslararası hukuka dikkati çekiyor:

"Uluslararası Adalet Divanı kararları başta olmak üzere pek çok hukuk kurumu Türkiye’nin lehine. Bu kurumlar ada veya adacıkların tam yetki sahibi olmadığına yönelik kararlar almıştır."