23:31:2623 Nisan, 2024
Ä°stanbul 20 Kapalı
13 Mart 2023 08:38

Muhalif hesapların altın madeni işletmesine ilişkin iddiasına bakanlıktan yanıt

Muhalif hesapların altın madeni işletmesine ilişkin iddiasına bakanlıktan yanıt

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sosyal medyada bazı muhalif hesapların Çöpler köyündeki altın madeni işletmesiyle ilgili paylaşımlarına ilişkin açıklamada bulundu:

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler köyünde faaliyet yürüten bir altın madeni işletmesine ait paylaşılan görüntüler geçen yıla aittir. 

Firma 2022 yılı başlarında evaporatörler (tüm dünyada madencilik sektöründe uygulaması bulunan Atık Depolama Tesisi susuzlaştırma yöntemi için kullanılan buharlaştırıcılar) için deneme çalışması yapmış olup, 2022 Mart ayı içerisinde evaporatörleri kaldırmıştır. 

Firmanın evaporatörleri çalıştırabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin alması gerekmekte, şu ana kadar Bakanlığa bu konuda herhangi bir izin başvurusu bulunmamaktadır. 

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler 2022 yılı başlarındaki deneme çalıştırmalarına ait olup, 2022 mart ayı itibari ile cihazlar kaldırıldığından, sosyal medyada paylaşılan görüntüler günümüz itibari ile gerçeği yansıtmamaktadır. (Bugün çekilen fotoğraflarda evolapatörlerin bulunmadığı görülmektedir)

Ayrıca söz konusu tesisin geçen yıl gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca faaliyeti durdurulmuş, en üst sınırdan idari para cezası uygulanmıştır. 

Tesis, tüm analizler sonucu çevresel iyileştirme çalışmalarının Bakanlık denetim ekiplerince tespit edilmesi sonrası faaliyetine yeniden başlamış, halihazırda denetimler sürmektedir.