23:52:1428 Mart, 2024
Ä°stanbul 19 Kapalı
24 Kasım 2020 10:40

MİT ve Emniyet'ten kritik operasyon

ETÖ’nün özellikle üniversite öğrencileri arasında yeniden örgütlenme çabasında olduğu tespit edildi. FETÖ'cülerin çocukları arasından seçilen üniversiteliler, öğrenci evlerine yerleştiriliyordu. MİT ve Emniyet yapılanmayı çökertti.

MİT ve Emniyet'ten kritik operasyon

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da sinsi planlarına nasıl devam ettiği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir operasyonla gözler önüne serildi.

FETÖ'nün darbe üstüne darbe yemesine rağmen, hala hücre evlerinde öğrenci örgütlenmesine gittiği tespit edildi. Emniyet ve MİT'in takibiyle FETÖ'nün öğrenci hücre evleri çökertildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı elde edilen delil ve takiplerle, örgütün yeniden yapılandığını tespit etti. Başsavcılık harekete geçerek soruşturma başlattı. MİT ve Emniyet ekiplerince teknik ve fiziki takipler yapıldı. FETÖ'nün 15 Temmuz sonrası örgüte eleman kazandırmak için öğrenci evi adı altında yeni hücre evleri açtığı belirlendi.

Kod isim kullanımına devam ettiler

FETÖ'nün yeni yapılanma için kullandığı evler eski örgüt evlerinden farksızdı, normal bir öğrenci evi gibi görünüyordu. Örgüt kendini gizlemek için sadece bu yöntemi kullanmadı. Kod isim taktiği devam ediyordu. Yeni yapılanma içindekiler birbirinin gerçek adını bilmiyordu.

Örgüt evi itirafı

Otogar ve havalimanlarında nasıl karşılanacakları ise örgüt üyelerince "Falcon" isimli uygulama üzerinden belirlendi. Buluşmanın ardından öğrenciler örgüt evine yerleştirildi. Operasyonda gözaltına alınan öğrenciler ifadelerinde örgüt evlerinde kaldıklarını itiraf etti.


Aileleri FETÖ’cü olan gençleri seçtiler

Öğrencilerin büyük bir bölümünün ailesinin örgütle bağı olduğu tespit edildi. Örgüt öğrencilerin temiz sicilini bir paravan olarak kullanmayı plandı. Örgüt mensupları farklı illerden üniversite eğitimi için İstanbul'a gelen öğrenciler ile WhatsApp üzerinden irtibat kurdu.

“Yusuf ‘para örgütten geliyor’ dedi”

O ifadelerden biri şöyle: "Ben İTÜ'yü kazanınca babam bana kalacak yer ayarladığını söyledi. Sonradan isminin Mustafa olduğunu öğrendiğim “Yusuf” kod adlı şahsın yanına yerleştirildim. Eve alışverişi sürekli Yusuf yapıyordu. Bizden para istememesi üzerine sebebini sordum. Yusuf da paranın örgütten geldiğini söyledi. Buranın örgüt evi olduğunu o zaman anladım."


FETÖ elebaşının kitapları okutuldu

Örgüt evlerinde yine FETÖ elebaşının kitapları okutuldu, videoları öğrencilere izletildi. Olası polis baskınında neler yapılması gerektiği, nasıl ifade verileceği de anlatıldı.

Bir başka ifadede ise Yusuf kod adlı örgüt yöneticisinin öğrencileri yakalanmaları durumda nasıl ifade verecekleri yönünde tembihlediği anlatıldı:

“Ucuz diye kalıyoruz” deyin

“2020 yılı Ocak ayı içerisinde evde ben ve Yusuf isimli şahıs olduğu bir zaman laf arasında geçen bir konuşmada Yusuf bana ‘bu eve polis gelir ve yakalanırsak sizin söyleyeceğiniz belli. Bu evde ucuz olmasından dolayı kaldığınızı söyleyeceksiniz’ gibi cümleler kullandı."

Bu süre zarfında örgüt yöneticileri ile öğrenciler evlerde ve açık alanlarda toplantı yaptı. Açık alanlarda yapılan toplantılardan biri Beşiktaş Sporcular Parkı’nda gerçekleşti. TRT Haber o anların görüntülerine de ulaştı. Toplantılara katılan öğrenciler MİT ve Emniyet'in takibindeydi.


7 ilde 40 şüpheli yakalandı


FETÖ'nün örgüt toplantıları yeni öğretim yılında da devam edecekti fakat savcılığın talimatıyla Emniyet harekete geçti. 7 ilde düzenlenen 2 ayrı operasyonda 40 şüpheli yakalandı.


5 kişi itirafçı oldu. Savcılıkça mahkemeye sevk edilen 19 kişiden 12'si tutuklandı. 13 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor.