15:30:5426 Nisan, 2024
Ä°stanbul 18 Parçalı bulutlu
09 Eylül 2021 10:38

CHP’li Tunç Soyer 2 Milyar 500 Milyon TL.’lik ihalenin, hem alanı, hem de vereni

UlusHaber'in haberine göre; CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, yönettiği belediye ile Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı İZBETON arasında 2 Milyar 500 Milyon TL.’lik rant trafiğini sesiz sedasız işletti.

CHP’li Tunç Soyer 2 Milyar 500 Milyon TL.’lik ihalenin, hem alanı, hem de vereni

CHP’li Belediye Başkanı Tunç Soyer’in skandal serisine dönüşen gizli ajandasını ULUS HABER ortaya çıkardı. 2 Milyar 500 TL’yi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden çıkarıp TTK hükümlerine tabi bir belediye şirketine ihale adı altında aktaran Soyer, bunun için de önce İZBETON adlı şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendi, ardından da tek kalemle 2 Milyar 303 Milyon TL.’lik, süresi 3 yıla tekabül eden bir ihale sürecini başlattı.


Rekabetin yaşanmadığı milyarlık ihale için 15 firma ihale dosyası alırken, katılım sürecinde sadece belediye şirketi İZBETON’a rastlandı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı’nın aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer’in olması, ‘’Kendisi çalmış, kendisi oynamış’’ yorumunu akıllara düşürdü. CHP’li Soyer, belediye başkanı sıfatıyla ihaleye ait tüm detayları ve yaklaşık maliyet oranını bilme şansına sahipken, şirket yönetim kurulu başkanı sıfatıyla da ihaleyi kazanma ayrıcalığına sahip bulunuyor.

MİLYARLAR BELEDİYE ŞİRKETİNE AKTARILIYOR!

Kent yollarında asfalt kaplanması, bakım ve onarım işlemlerinin yapılması başlığıyla çıkılan ihalede hem ihaleyi veren hem de ihaleyi kazanan rolüyle Soyer dikkatleri üzerine çekti. İhaleler önce belediye şirketlerine verildikten sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki meclis üyelerinin de denetim gücü tamamen askıya alınıyor. Yasaya göre belediye şirketleri Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olduğu ve özel bir statüye haiz oldukları için paranın akıbetine ulaşmak da mümkün olmuyor.

İŞLER ALT TAŞERONA YANDAŞ FİRMAYA PASLANIYOR!

Bir önemli skandal gelişme de birisi 2 Milyar 303 Milyon TL.’lik olmak üzere toplamda 2019 yılından bu yana 2 Milyar 500 Milyon TL’lik ihale alan İZBETON adlı şirketin bu işi davet usulüyle yandaş firmalara devretmiş olması. Rekabeti, saydamlığı ve şeffaflığı ihlal eden bu skandal ilişkiler ise bir yandan kamunun zarar etmesine sebep olurken diğer yandan da toplumsal barışın bozulmasını tetikliyor.





Kaynak: https://ulushaber.com.tr/izmiri-ahtapot-gibi-sarmis-chpli-tunc-soyer-2-milyar-500-milyon-tl-lik-ihalenin-hem-alani-hem-de-vereni/#