10:29:5609 Aralık, 2023
İstanbul 6 Orta şiddetli yağmur
20 Eylül 2023 05:46

Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu: "Deprem siyaset üstü bir konu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Bakanlık tarafından İstanbul’da düzenlenen ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası sonrası EHA Medya'ya konuştu.

Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu: "Deprem siyaset üstü bir konu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açılış konuşmalarıyla başlayan ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası’, 6 ayrı komisyon toplantılarıyla 3 gün sürdü.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Şura’nın tamamlanmasının ardından EHA Medya'ya yaptığı açıklamada deprem ve kentsel dönüşüm konularının önemine değinerek bu konuların siyaset üstü olduğunun altını çizdi.

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE İLGİLİ YENİ BİR ADIM DAHA ATMAK İSTİYORUZ"

 

Şuradan beklentilerine ilişkin sorduğumuz soruyu yanıtlayan Tuzcuoğlu, "Ülkemiz yaşamış olduğu tecrübelerden dolayı toplumsal bilinç itibariyle de kentsel dönüşüm ehemniyetini kavramış durumda. Bugün geldiğimiz noktada bizim bu şuradan beklentimiz; kentsel dönüşümün önünde süreç içerisinde ortaya çıkan bir takım problemleri, sorunları, karşılaştığımız zorlukları ortadan kaldırabileceğimiz yeni bir takım düzenlemenin altlığını oluşturmak. Toplumun her kesiminden kamu kurum ve kuruluşlarından burada kıymetli isimlerin yer almış olması bizim için önemli.  Buradaki bilgi ve tecrübeyi belli bir kıvama kavuşturup kentsel dönüşüm ile ilgili yeni bir adım daha atmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

 

"DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM SİYASET ÜSTÜ BİR KONU"

 

Tuzcuoğlu, deprem ve kentsel dönüşümün siyaset üstü bir konu olduğunu ve bu hususta adım atacak herkese Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kapılarının sonuna kadar açık olduğunu belirtti. Kamuoyundan, belediyelerden ve vatandaşlardan beklenti ve tavsiyelerine yönelik konuşan Tuzcuoğlu, "Bütün belediyelerimize gereken her türlü desteği vermeye hazırız ve bugüne kadar da öyle yaptık. Konutlarımızı yaparken çok temel kriterler var ve bu kriterlere uygun yapmamız gerekiyor. Bilimsel gerçekliğe uygun, zemin etütlerimizi yaparak, statik hesaplarımızı doğru yaparak, mimarimizi doğru oturtarak tüm kriterleri sıfır tolerans ile yapmamız gerekiyor. Bunu yaptığımız takdirde deprem gerçeğinin var olduğu ülkemizde biz doğru bir şekilde iş yapmış, doğru adımları atmış oluruz. 2000'li yıllardan önce çok uzun yıllara varan bir yapı stoğumuz var. Bu yapı stoğumuz maalesef problemli. Bunları yenilememiz gerekiyor. Yenilemenin yolu da kentsel dönüşümdür ve kentsel dönüşümü de doğru yapmamız gerekiyor. Kentsel dönüşümü hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor çünkü kaybedecek zamanımız yok. Bu şuranın amacından bir tanesi buradaki ortaya çıkan fikirleri çok hızlı bir şekilde hayata aksettirebileceğimiz mevzuat düzenlemelerini hazırlayabilmek. Bugüne kadar kuşkusuz çok önemli mesafeler katedildi. Şimdi hızımızı biraz daha arttırmamız gereken bir dönemdeyiz. Dolaysıyla bütün bu çalışmaların da aslında maksadı ülkemizi deprem afetine karşı hızlı bir şekilde hazırlamak. Şu anda Kahramanmaraş bölgesinde yaşanan depremle ilgili bakanlığımızın çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Orada dünya tarihinin çok ender rastladığı olağanüstü iki büyük deprem üst üste geldi ve 11 vilayetimizi etkiledi. Baktığımız zaman depremin toplam etki sahası Almanya, İngiltere gibi ülkelerin yüz ölçümlerinden çok daha büyük bir alana ulaşıyor. Öyle olunca biz de şunu arzu ediyoruz. Hem vatandaşlarımızla hem belediyelerimizle hem STK'larımızla hem üniversitelerimizle Çevre Bakanlığımızın da öncülüğünde bir ve beraber hazırlığı büyük bir hızda sürdürelim." dedi.

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE İLGİLİ DESTEKLER SÜRÜYOR"

 

Kentsel dönüşüm projelerine yönelik devletin desteklerine de değinen Tuzcuoğlu, "Ülkemiz kentsel dönüşüm ile alakalı destekleri çok farklı, çok yönlü bir şekilde sürdürüyor. Yeni projelerle de bunu devam ettiriyor. Evini yapanlara yardım noktasında yaptığımız şuanda bir çalışma var. Bunu dışında rezerv alanlar belirlemek suretiyle oralara yapılacak konutlar, kira yardımı gibi yöntemlere deprem kuşağında olan bölgelerdeki vatandaşlarımıza sayısız imkanlar sunuyoruz. Deprem bölgesinde yapmış olduğumuz evini yerinde yenile projesinde evini yapacak vatandaşlarımıza yönelik yapmış olduğumuz 1 milyon liraya varan desteklemeler.. Bunların hepsi pratikte vatandaşımızın aslında sağlam, güvenilir konutlarda huzur içinde yaşamalarına yönelik hamleler. İnsanlarımızın can ve mal güvenilirliğini korumak, sağlam, dayanıklı dirençli şehirler inşa etmek. Bunun için bu çalışmalar yürüyor." ifadelerini kullandı.

 

"RANTSAL DÖNÜŞÜM GİBİ TABİRLERDEN HIZLA UZAKLAŞMALIYIZ"

 

Kentsel dönüşüm kapsamında projelerden beklentilere ilişkin de konuşan Tuzcuoğlu, 'rantsal dönüşüm' gibi tabirlerden hızla uzaklaşıp, bu konunun siyaset üstü değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Tuzcuoğlu konuya ilişkin "Yaşanan bütün bu hem ülkemiz ölçeğindeki tecrübelerden hem de küresel ölçekteki tecrübelerden yola çıkarak, güzel, kimlikli, sağlam, insan merkezli, sağlıklı şehirler inşa etmek. Bunu anlamamız gerekiyor. kentsel dönüşümün ruhunda bu var. Belli dönemlerde siyasallaştırmak istendi. Bu siyasallaşacak bir konu değil. Mesela rantsal dönüşüm diye bir tabir kullanıldı. Rantsal dönüşüm dediğimiz yerlerdeki insanlar çürük konutlarda, çarpık kentleşmenin olduğu yerlerde yaşıyorlar. Bu insanların doğru bir kentsel dönüşüm ile sağlam konutlara kavuşmalarının önüne biz niye çıkalım. Eğer bugün 2000 sonrası yapılan konutlarda bir problem çıkmamışsa, oralarda can ve mal güvenliğimizi koruyabilmişsek bu güzel bir şey değil mi? Yeni deprem gerçeğiyle karşı karşıya kaldığımızda rantsal dönüşüm diye kimseye bir adım attırmadığımız yerlerdeki insanlar orada bir felaketle yüzleştiği zaman vicdanen nasıl cevap verebileceğiz? Dolayısıyla kentsel dönüşüm yapmak zorundayız. Bunu şehirciliğin ilkelerine uygun bir şekilde yapmak zorundayız. Hızla bu tarz söylemlerin dışına çıkıp, siyaset üstü bakış açısı ile değerlendirip, bir an evvel ülkemizi her türlü afete karşı şehirlerimizi konutlarımızı dirençli hale getirmemiz lazım. Kentsel dönüşüm deyince böyle bir çerçeveyi kavramak lazım. kimlikli bir şehirleşme, mahalle kültürünün olduğu bir şehirleşme, sağlam konutların olduğu, çarpık kentleşmenin olduğu bölgeleri temizlediğimiz, her türlü imkanın sağlanabildiği bir kentleşmeyi anlamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.