10:36:5219 Nisan, 2024
Ä°stanbul 13 Hafif yağmur
23 Ocak 2021 11:55

Danimarka Başbakanı Frederiksen: Sosyal uyumumuz tehdit altında; hedefimiz 'sıfır sığınmacı'

Avrupa'da yüksek refah düzeyine rağmen mültecilere karşı en sert tutumu sergileyen ülkelerin başında gösterilen Danimarka, sığınma başvurularını sıfıra indirmek istediğini duyurdu.

Danimarka Başbakanı Frederiksen: Sosyal uyumumuz tehdit altında; hedefimiz 'sıfır sığınmacı'

Başbakan Mette Frederiksen, amacının Danimarka'nın hiçbir mülteciye sığınma hakkı vermemesi olduğunu söyledi.

İltica ve göç konusunda katı bir politika izleyen Frederiksen, "Ülkemize çok fazla mülteci gelmemesine özen göstermeliyiz, aksi takdirde sosyal uyumumuz olamazdı. Zaten tehdit altında”dedi.

Seçim kampanyası sırasında verdiği sözleri hatırlatan Danimarka Başbakanı, "Hedefimiz bu. Sıfır sığınmacıya söz veremeyiz, ancak seçimden önce yaptığımız gibi, yeni bir sığınma sistemi istediğimize ve bunu uygulamak için elimizden geleni yapacağımıza dair bir vizyon oluşturabiliriz" diye konuştu.

Göçmenlik ve Entegrasyon Bakanlığı rakamlarına göre, ülkede 2020'de toplam 1.547 sığınmacı kaydı yapıldı. Bu, kayıtların tutulmaya başladığı 1998'den bu yana not edilen en düşük rakam oldu.

Bakanlık yaptığı açıklamada, Covid-19 salgını ve Danimarka’nın katı kural ve politikalarının bunda etkili olduğunu duyurdu.

Avrupa'da göç krizinin zirve yaptığı sırada, 2015 yılında Danimarka'ya 21 bin 316 kişi iltica başvurusunda bulundu. Danimarka, 2016 yılı itibarıyla BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne kota sistemiyle alması gereken yıllık 500 kadar mülteciyi de alamayacağını bildirdi.

2019'da yönetime gelen Frederiksen hükümeti, üç yıllık bir aradan sonra mültecileri BM'nin kota sistemi kapsamında kabul etmeye devam edeceğini açıkladı.

Ancak Sosyal Demokrat hükümet, iki yıl önce genel seçimleri kazandıkları dönemde verdiği vaatlere uygun olarak, genellikle iltica ve göç konusunda katı bir politika izlemeyi sürdürdü.

Danimarka’da göçmenlerin ülkeye geri dönüşlerini özendirmek için başlatılan yeni proje, bu kişilerin Danimarka’yı terk etmelerine rağmen, oturma izni hakkını bir yıl süreyle ellerinde tutma hakkı verirken, bu süre içinde fikir değiştirmeleri halinde geri dönmelerine olanak sağlıyor.

Danimarka Göç Konseyi, mültecilere kişi başı 140 bin kron ödenerek (16 bin dolar), ülkelerine geri dönmesinin sağlandığını duyurdu.

Danimarka, 2019 yılının ilk 10 ayı içinde 438 göçmen ile mülteciyi gönüllülük esasına dayanarak ve para vererek geldikleri ülkeye geri gönderdi.

Danimarka Göç Konseyi’ne göre, geri dönüşü özendirme projesine eklenen para maddesi, göçmenlerin geri dönüşlerini önemli ölçüde hızlandırdı.

Danimarka 1 Ocak 1973 tarihinden bu yana AB üyesi ve 25 Mart 2001 tarihinden bu yana Schengen bölgesinin bir parçası.

2018 yılında sadece 3 bin 500 sığınma başvurusu alan ülkeye 2019 yılının ilk yedi ayında ise yalnızca bin 400 kişi sığınma talebiyle başvurdu.

2014 ve 2015 yıllarında sırasıyla 7 bin 210 ve 8 bin 608 Suriyeli sığınmacının başvurduğu ülkeye, 2018 yılında sadece 598 Suriyeli sığınma talebinde bulunmuş. Eritre’den başvuran göçmen sayısı ise 656.

Nüfusuna oranla bakıldığında, yalnızca 2015 yılında nüfusunun yüzde 1,6’sına tekabül eden sayıda göçmene kapılarını açan Danimarka, daha sonra ise nüfusunun ancak binde 5’i kadar göçmeni kabul etti.

Euronews Türkçe