18:30:3025 Nisan, 2024
Ä°stanbul 20 Hafif yağmur
15 Şubat 2021 03:26

18 yaşındaki Elif hayaline TEKNOFEST ile ulaştı

Geliştirdiği insansız hava araçları ile Savunma sanayinde çığır açan Selçuk Bayraktar’ı rol model aldığını belirten 18 yaşındaki Elif İnce’nin hayatı Teknofest ile değişti.

18 yaşındaki Elif hayaline TEKNOFEST ile ulaştı

Düzce Kız İmam Hatip Lisesi'nden eğitim hayatına başlayan İnce, daha sonra yetenekli öğrencilerin sınavla girebildiği Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM)'e girmeye hak kazandı. Buradan da mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi'ni kazanan İnce, şu anda Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yeteneklerini geliştiriyor. Hedefinin savunma sanayine katkı sağlamak olduğunu belirten İnce, çalışmalarına yılmadan devam edeceğini vurguladı.

Genç mucit İnce, geliştirdiği projelerle önemli işlere imza atıyor. Ekip arkadaşlarıyla yanmayan polis üniforması tasarlayan İnce, kemoterapi alan hastalar için de damar görüntüleyen bir cihaz yaptı. Teknofest'e katıldıktan sonra mühendis olmaya karar verdiğini belirten İnce, rol model olarak gördüğü Selçuk Bayraktar'la tanışmayı çok istediğini söyledi.

İNCE: "YANMAYAN POLİS ÜNİFORMASI VE DAMAR GÖRÜNTÜLEYEN CİHAZ YAPTIK"

Şu ana kadar gerçekleştirdiği projelerden bahseden İnce, "Bilsem'de her sene pek çok proje geliştiriyoruz ancak 2 tanesi en sevdiğim projelerdi. 2019 yılında ekip arkadaşımla molotof kokteyli tehlikesine karşı yanmayan polis üniforması tasarlamıştık. Geçtiğimiz yıl ise hastanelerde sağlık personelimizin özellikle kemoterapi alan hastalara yapılan enjeksiyon işlemlerinde yaşadıkları sıkıntıya çözüm bulabilmek için danışman öğretmenim ile damar görüntüleyen bir faydalı model geliştirdik" dedi.

"DAHA UCUZ, DAHA FAYDALI BİR MODEL"

İnce, babası için tasarladığı damar görüntüleme cihazının detaylarıyla ilgili şunları söyledi:

"Babamın hastalanmasıyla birlikte hastaneye daha sık gidiyordum. Orada etrafımı gözlemleme fırsatım da oldu. Bütün sağlık personelimiz canlarını dişlerine takarak oradaki hastalar için çabalıyorlar. Ancak ellerinde olmayan durumlar sebebiyle bazı işlemlerde hastaların canı yanabiliyor. Bu hem hasta için hem de işlemi yapan sağlık personeli için çok üzücü bir durum çünkü kimse karşısındaki insanın canı yansın istemez. Biz de bu soruna çözüm getirmeye çalıştık. Oluşturduğumuz modelin benzerleri piyasada var ancak kullanılanını görmedim. Biz daha ucuz bir faydalı model oluşturduk ancak şuan daha yolun başındayız. Geliştirilmeye çok açık bir pozisyonda. Okulum Yıldız Teknik Üniversitesi'nden başta rektörümüz olmak üzere çok güzel destekler aldık. İnşaallah daha da iyileştireceğiz."