08:23:0006 Mayıs, 2024
Ä°stanbul 16 Açık
04 Ekim 2023 03:47

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan '128 milyar dolar nerede?' sorusuna yanıt verdi

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan '128 milyar dolar nerede?' sorusuna yanıt verdi

Uluslararası piyasalarda tanınan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumu sonrasında soru cevap kısmında muhalefetin 128 milyar dolar sorusuna cevap verirken muhalefetin nasıl anlamsız ve tutarsız bir algı operasyonu yaptığını matematik ve teknik dille izah etti. Dünyaca teknik yetkinliği kabul gören Erkan'ın açıklamaları sonrası duyanlar 'Berat Bey'e çok haksızlık edilmiş' demekten kendini alamadı. Erkan açıklamaları ile iktidar ve muhalefet milletvekillerinden tam not alırken, teknik donanımı ve konulara hakimiyeti ile göz doldurdu.

Muhalefetin 3 yıldır kamuoyunu meşgul ettiği ve sürekli dile getirdiği '128 milyar dolar nerede' sorusuna Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan TBMM'de öyle teknik ve matematik bir izah getirdi ki artık Türk siyaseti bu tip kara propaganda ve yalan iftira algılarından arınır diye umutlu olmak için yeterli neden oluştu.

Türkiye siyasetini 2 yıldan fazla bir süredir meşgul eden ve genel seçimler öncesi muhalefetin en sık dile getirdiği eleştiri konuları arasında ilk sırada yer alan '128 milyar dolar'ın kime ve nasıl satıldığına dair tartışma TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunum yapan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'a soruldu.

TCMB'DE DÖVİZ SATIŞI VE REZERV ERİTME YALANINA, GAYE ERKAN ÖYLE BİR CEVAP VERDİ Kİ...

Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın verdiği teknik izahat neticesinde muhalefetin elindeki en önemli eleştiri malzemesinin ne kadar boş ve anlamsız olduğu ortaya çıktı. Uluslararası kabul gören ekonomist kimliği ile TCMB Başkanı, "Rezervler kur oynaklıklarını ve sığ piyasalarda manipülasyonları engellemek ile ekonominin dış finansman ihtiyacını karşılamak için kullanılmıştır. TCMB'nin 128 Milyar Dolar rezerv kullanımı soruluyorsa bu dönemde ülkenin dış yükümlülüklerindeki değişim ile yerleşik kesimlerin dış varlıklarındaki artışa bakarsanız bu soruya cevap aramazsınız. Rezervler, kurda oynaklığı önlemek, piyasa manipülasyonları ile suni devalüasyonla ülke ekonomisini krizi sürüklemenin önüne geçmek, ithalatçıların ihtiyaç duyduğu dövizi temin etmek yani cari açığı finanse etmek ve içerdeki hanehalkı ile firmaların döviz taleplerini karşılamak için mevzuata uygun daha doğrusu tüm dünyada olduğu gibi TCMB işlemleri ile piyasa satılmıştır. Sanki TCMB Rezervleri kayıtsız bir şekilde, mevzyata aykırı bir şekilde elden çıkartılmış gibi bir algıyı ne TCMB ne de Türkiye kamuoyu hak etmektedir. Bilişimin, iletişimin bu kadar yaygınlaştığı ve şeffaflaştığı bir zamanda TCMB gibi ülkenin en kurumsal kurumları başında gelen bir kamu kurumunda kayıtsız usulsüz bir şekilde rezerv elden çıkarmak teknik olarak da teorik olarak da mümkün değildir" dedi.

BERAT ALBAYRAK SONRASI O DÖNEM İLK DEFA AKADEMİK-BİLİMSEL BİR ŞEKİLDE İZAH EDİLDİ

Erkan, yaptığı teknik ve detaylı açıklamasıyla son yıllarda kamuoyunda en fazla tartışılan konuya açıklık getirdiği gibi, Türkiye'ye yönelik nasıl bir algı operasyonu yürütüldüğünü de gözler önüne sermiş oldu. Erkan, konusuna çok iyi çalışmış bir öğretmen edasıyla konuyu ekonomik, teknik, hukuki açıdan aydınlığa kavuştururken aynı zamanda dünyadaki uygulamalara da değindi. Erkan'ın açıklamasında en dikkat çeken husus ise o dönem rezervler kullanılmasaydı Türkiye ekonomisinin içine düşeceği devalüasyon ve beraberinde geleceği derin ekonomik krizdi. Böylece Berat Albayrak sonrası o döneme ilişkin ilk defa akademik-bilimsel bir şekilde yapılanların izahı kamuoyu ile paylaşılmış oldu.

KKM MALİYETİ NE KADAR OLACAK DİYE SORANLARA TCMB BAŞKANI'NDAN TOKAT GİBİ CEVAP

KKM'nin ne için ve ne zaman uygulamaya konulduğunu ayrıntılı bir şekilde açıklayan Erkan, 'KKM uygulamaya konulmasaydı ortaya çıkacak olan toplumsal maliyeti hiç dikkate almıyorsunuz. KKM arızi/geçici bir uygulama olarak döviz kurunda aşırı oynaklığı önleyerek olası bir devalüasyonu ve toplumun ağır maliyet üstlenmesini engellemiştir' dedi. Böylece TCMB Başkanı, KKM'nin toplumsal maliyeti kamusallaştırarak toplumsal refahın daha fazla erimesine karşı bir önlem olduğunu ve maliyet-külfet ilişkisi dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini açıkça ortaya koymuştur.

TCMB'NİN ÖZERKLİĞİ VE BAĞIMSIZLIĞI TARTIŞMASINA ERKAN SON NOKTAYI KOYDU

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Sayın Cumhurbaşkanımız bizi atarken bize gerekli talimatı verdi 'kanunlar çerçevesinde fiyat istikrarını sağlayın ve hayat pahalılığını bu milletin gündeminden çıkarın' bu talimat çerçevesinde tüm kararlarımızı bilimsel temellere dayalı olarak alıp bağımsız bir şekilde uyguluyoruz" açıklamasında bulundu.