23:07:3828 Mart, 2024
Ä°stanbul 19 Kapalı
30 Ekim 2020 12:03

Bakan Dönmez açıkladı: Kanuni Ocak ayında çalışmaya başlıyor

Kanuni sondaj gemisinin şu an da hazırlık döneminde olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hazırlıkların tamamlamasının ardından Ocak ayından itibaren aktif olarak çalışmaya başlayacağını duyurdu.

Bakan Dönmez açıkladı: Kanuni Ocak ayında çalışmaya başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’deki doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tuz Gölü yer altı doğal gaz depolama tesisi için yürütülen çalışmaları anlatan Bakan Dönmez, "Ekolojik olması, çevreci olması, ülkenin arz güvenliğine katkı sağlaması açısından son derece kritik projelerden birisi ve 2 milyar dolarlık yatırım yaptığımız bir alan. Zaten bu özellikler öne çıkmazsa kredi temininde de zorlanırsınız. Dünya Bankası her projeye kolay kolay destek vermez. Yine Asya Yatırım Bankası’nın burada bir desteği söz konusu. Hamdolsun planlandığı gibi gidiyor.

Salgın döneminde bazı personelin veya teknolojik ekipmanın, malzemelerin tedarikinde de zorlanmamıza rağmen inşallah onları da telafi edeceğiz. Planladığımız şekliyle projeyi zamanında yetiştirmeyi hedefliyoruz. Yüzey tesislerimiz bir taraftan başlayacak. Yüzey tesislerimiz de işletme döneminde gelen gazı bu mağaralara basacak. Özellikle kış aylarında alacağımız gazı da sisteme basmak üzere tasarlanmış yüzey tesislerimiz var. Ama asıl işin büyük bir kısmı bu 52 tane mağarayı, kuyuyu açıyoruz.


Yerin altında formlar oluşuyor. Buradan aşağı yukarı 600 metre indikten sonra tuz tabakasına başlıyoruz. Oradan itibaren yeni bir 500 metre daha iniyoruz. 1000-1150 metreye gelince kuyunun en üst koduna ulaşıyoruz. Sonra da tekrar en alttan başlayarak 300-400 metredir mağaranın yüksekliği. Sondaj kuyusu, aslında petrol, doğal gaz, jeotermal kuyusu neyse o da onu yapıyor. Önce boruları yerleştiriyoruz, matkap dönüyor çıkartıyor ve şuraya ulaştıktan sonra, hatta en alta kadar da gidiyoruz, önce oradan başlıyoruz. Bunun etrafından nodüller çıkıyor.

Fıskiyeli bir sistem düşünün, orada yüksek basınçla tatlı suyu, yani Kızılırmak’tan taşıdığımız tatlı suyu bu mağarayı açmak için oluşturuyoruz ve çapı 90-100 metre. Bir futbol sahası büyüklüğünde. Yüksekliği 300 ila 400 metre arasında değişiyor. 60 tane Galata Kulesi hacim olarak içine yerleşebiliyor. Aşağı yukarı bir Eyfel Kulesi yüksekliğinde bahsettiğimiz iş. Buraya biz 100 milyon metreküp civarında gazı da depolamış olacağız. Toplamda da 5.4 milyar metreküpe ulaşmış olacağız" dedi.