09:05:4319 Mart, 2024
Ä°stanbul 13 Parçalı bulutlu
15 Eylül 2020 11:53

ABD ve Çin arasında, Güney Çin Denizi sorunu

ABD ve Çin arasında Güney Çin Denizi üzerindeki kontrol nedeniyle yaşanan gerilim yeniden artıyor

ABD ve Çin arasında, Güney Çin Denizi sorunu

Özellikle son günlerde konuya dair art arda açıklamalar yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in bu bölgede verdiği sözlere aykırı hareket ederek Güney Çin Denizi’ni silahlandırdığını ifade etti.


Ayrıca bu nedenle bölgede Çin’e karşı hak talebinde bulunan Vietnam ve Malezya gibi ülkelerin daha sert bir şekilde desteklenerek ABD’nin Güney Çin Denizi’ndeki sınırlara dair tutumunda değişikliğe gidileceğini belirten Pompeo, bu ülkelerin taleplerini “yasal ve uluslararası hukuka uygun” olarak nitelendirirken, Çin’in taleplerini “yasadışı” olarak tanımladı.

Tartışmaların merkezindeki Güney Çin Denizi üzerinde hak iddia eden ülkeler Vietnam, Malezya, Tayvan, Brunei ve Filipinler.

Çin ise, “9 tire çizgisi” olarak adlandırdığı bir hat ile bu ülkelerin egemenlik alanlarını da kısmen içinde barındıran bir bölge oluşturarak burada hak iddia ediyor.

Gemi ticaretinin yanı sıra petrol ve doğalgaz zenginliği nedeniyle büyük önem taşıyan Güney Çin Denizi’nde ABD ve Çin arasında adeta güç savaşı yaşanıyor.

Dünya gemi ticaretinin yaklaşık dörtte biri bu bölge üzerinden sağlanırken, bölgede yaklaşık 28 milyar varillik petrol ve doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.

Çin, bu bölgede yapay adacıklar oluşturarak askeri üs kuruyor, Hava ve Deniz Kuvvetleri yoluyla hakimiyetini perçinlemeyi amaçlıyor.

Bu adalara konuşlandırılan askeri teçhizatlar arasında uzun menzilli füze rampaları da bulunuyor.

Buna karşın ABD, bölgedeki diğer ülkelerin yanı sıra Fransa ve İngiltere gibi müttefiklerle de yoğun olarak tatbikatlar düzenliyor.

Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri onlarca askeri üs ile Çin’in hakimiyet kurmak istediği bu bölgeyi çevrelemiş durumda.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin’e karşı “yeni ittifaklar” çağrısında bulunurken, Avustralya da Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki hak iddialarını reddeden ülkeler arasına katıldı.

2016 yılında Çin’in talepleri nedeniyle Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi’ne başvuran Filipinler de bölgedeki ihtilaflı adalara yeni yapılar inşa ederek Çin’e güçlü bir mesaj veriyor.

2016 yılındaki başvuruyu değerlendiren Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi, Çin’in taleplerinin yasadışı olduğunu vurgulayarak bu bölgede Çin tarafından Münhasır Ekonomik Bölge ilan edilmesini uluslararası hukuka aykırı olarak nitelendirmişti.


Son dönemde hem Çin hem de ABD bölgedeki yoğun askeri tatbikatlarına devam ederek güç gösterinde bulunuyor. 
Son olarak ABD, Çin’e karşı Hindistan, Japonya ve Avustralya ile NATO benzeri bir oluşum kurma hazırlığında olduğunu duyurdu. "

4 ülke sonbaharda Delhi’de bir araya gelecek. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Biegun’a göre amaç, Hint-Pasifik'te Çin kaynaklı meydan okumaya karşı istihkam oluşturmak

Yaşanan gelişmeler, önümüzdeki günlerde Güney Çin Denizi'nde gerilimin daha artacağını gösteriyor.